Saturday, May 17, 2008

cara terbaik untuk belajar

1 . PILIH TEMPAT YANG SESUAI UNTUK STADI

* Memilih tempat yang sunyi dan tenang. ( cth: library, bilik studi )

* Tempat studi perlu memberangsangkan.. ( kalu studi di dalam bilik tidur, pastikan tidak memandang katil..hahaha.. elakkan studi di atas katil n pasang lampu seterang-terangnye... tidak malap..)

* Elakkan tempat/ keadaan yang boleh megganggu proses pembelajaran. ( cth : di depan televisyen , komputer, ruang tamu )

* membentuk/ mengatur bilik studi yang ideal. ( sekiranya blaja di dlm bilik tido, pastikan bilik tdo dalam keadaan kemas, meja studi mesti kemas. )

2. SEDIAKAN BAHAN BACAAN DAN ALAT TULIS YANG LENGKAP.

* Kertas tulis ( examination pad )* Menenangkan fikiran ( jgn sesekali mendengar muzik sewaktu belajar )* Sediakan minuman ringan ( seperti air suam )* Jam / Waktu * Kotak peralatan tulis

3. DUDUK DENGAN SELESA

* Duduk secara menegak.* Jangan menyilang kaki sama ada secara kehadapan atau kebelakang.* Jangan dekatkan buku di depan mata . Buku dan mata perlu dijarakkan.* Jangan amalkan tabiat membaca buku ketika berbaring di lantai atau di katil...* Jangan metelakkan tangan pada pipi atau menutupi dahi ketika membaca buku.

4. BERDOA KEPADA ALLAH YANG MAHA ESA.

* Berdoa kepada ALLAH supaya kesihatan, pemikiran yang cergas dan keyakinan dapat dipertingkatkan.* Berdoa sebelum memulakan usaha mengulangkaji.Segala doa yang dipinta perlulah penuh yakin dan berkonsisten.

5. BERBINCANG DENGAN RAKAN2 ( GROUP STUDY )

* Bertukar-tukar idea untuk mengemas nota ringkas.* Pastikan yang dibincang itu difahami oleh rakan anda.* Aktiviti perbincangan boleh meningkatkan kemahiran ulangkaji.* Jangan fikirkan perbincangan "GROUP STUDY" boleh membazirkan masa.* Perbincangan secara berkumpulan boleh melahirkan banyak idea.

6. BERFIKIR DAN MENGINGATI BAHAN-BAHAN YANG DIBACA

* Memahami dan mengingati bahan bacaan dalam minda.* Sambil menutup mata ingat kembali apa yang telah dibaca.* Segala bahan bacaan yang di hafal perlu ditulis secara nota ringkas.* Menyemak semula nota yang ditulis dengan merujuk teks asal.

7. MENYEDIAKAN NOTA RINGKAS ( PETA MINDA )

* Tulis idea utama dibahagian tengah* Lukis beberapa cabang yang berpunca dari bahagian tengah untuk pecahan isi-isi penting.* Setiap cabang perlu diwakili fakta yg perlu diingati.* Setiap perkataan yang dtulis mestilah jelas.* Cabang utama boleh dibanyakan dgn melukis cabang2 kecil utk isi2 sampingan.* Pelbagai warna boleh digunakan untuk merangsangkan daya ingatan.

8. SEMAK SEMULA NOTA2 YG DISEDIAKAN

* Pastikan segala nota yg disediakan sesuai untuk daya ingatan.* Benamkan segala yg dibaca dlm minda* Pertingkatkan daya ingatan dengan meningkatkan kembali nota yg dibaca.* Segala nota ringkas yg dibuat hendaklah disusun dan disimpan mengikut turutan.

9. MELATIH MENJAWAB SOALAN PEPERIKSAAN TAHUN2 LEPAS.

* Perlu memahami kehendak soalan* Calon cuba menjawab soalan2 yg dikemukakan.* Buat latihan soal jawab soalan-soalan peperiksaan.* Buat latihan beberapa kali walaupun gagal pertama kali.* Setelah menjawab semua soalan dengan betul, cuba ingati bentuk-bentuk jawapan berkenaan. ( terdapat byk buku2 soalan2 lepas dijual di pasaran )

kongsi dgn kawan2....gd luck...

1 comment:

kyoO~rEz@ said...

uih rajinnye jo copy n paste..
hakhak..
bagus2..