Monday, September 1, 2008

MASA???

wah..lama betul tak tulis blog nih, asyik2 buka dan tengok je, baru la sekarang nih dapat bagi skit ruang masa untuk tulis sedikit cerita apa yang dah berlaku selama nih.

sejak pulang dari kem kokurikulum brass band uh, banyak je benda tak kena..ada masalah pengurusan masa sedikit...ha? ye ke..jika dari kecil lagi tak reti uruskan masa..benda nih boleh melarat sampai tua uh,bahaya tuh..wah!!(cakap pandai tapi tindakan takda)..maksudnya disini, masa tui ada memang banyak..tapi tak reti nak uruskan,

hari2, lepas bangun je dari tidur terus siap2 pergi mandi start moto pergi kelas habis je kelas terus balik..kalau ada masa sikit pergi lepak dekat hakim makan tengahari, kerja yang lain tidur lepak2 sembang. kebanyakan buang masa..huhu..terpengaruh dengan member sebenarnya..member lepak. takkan nak study saya pon lepak je sekali..huhu harap2 sekarang nih dah bole tuka balik mood nih..hehe

hari ini 1 september 2008 bersamaan 1 ramadhan 1429 hijrah...so hari nih saya baru je start berpuasa..pagi tadi memang best..makan sahur memang bersemangat gile...sampai penuh perut nih..hehe..preparation before something get bad..hmm..teringat puasa tahun lepas..puasa dekat peneng dekat matrik..memang meriah..kalau solat terawih tuh..memang semua pelajar turunla..solat ramai2..huhu lagi2 time tuh memang dekat gile dah dengan perekse..semua apa lagi memperbanyakkan doa dan solat la..termasuklah diri ini..bagus2..

puasa nih ada 3 fasa..1fasa kerahmatan..10 hari pertama..
2fasa keampunnan dosa..10 hari kedua..yang terakhir
3fasa pembebasan dari api neraka...


Rasullullah S.A.W melalui hadisnya yang bererti "Sekiranya umatku mengetahui kemulian dalam bulan Ramadhan, nescaya mereka akan mengharapkan kedatangan Ramadhan itu di sepanjang tahun".

No comments: