Tuesday, November 17, 2009

sebelum panjat gunung

yeah!!!!!!!!
cuti dah start.. memang duapuluhempat jam laa aku depan laptop ni.. haha
hmm... ada cerita sedih sikit nak bubuh dekat sini, tapi korang yang baca tu jangan la panik plak.. haha.. ada orang baca ke? huhu hmm kisah yeh bermula macam ni.. jeng2

aku dan member aku dekat uitm tui telah dijemput oleh naqib ku untuk ke majlis menyambut hari raya.. yeh hari raya..mmg dah lama pun cite nih.. cuma simpan je dalam laptop nih.. huhu dan satu lagi tujuan aku nak cite nih bukan nak belagak atau nak bangga dengan apa yang terjadi.. tapi nak bagi pengajaran la kepada aku terutamanya dan siapa2 yang nak ambil pengajaran huhu..

dalam trip kitorang nak ke rumah naqib tui, adalah dalam 8 orang, 1 budak engin (aku) 1 budak seni bina, dan 6 lagi budak medic.. bakal doktor tui..

rumah naqib tui agak jauh jugak lerh dari uitm, dekat klang.. hehe... ni adalah pertama kali kitorang pergi rumah dia.. alhamdulillah kitorang dapat sampai ke rumah naqib tui dengan selamat, walaupun lambat dari jadual sebenar. masuk2 je dalam rumaha maka acara makan-makan pon berjalan.. sedap tui memang sedap. isteri dia masak..huhu takda la plak gamba.. kalo tak boleh letak... sambil2 makan tui kitorang telah di hidangkan dengan tayangan video. lupa plak tajuk dia apa.. tapi best..

pastu.. habis je makan2 dan tayangan video. kitorang pon balik. huhu.. nih la yang aku nak cerita.. jeng jeng jeng..time balik tui kitorang dah eksidan, 4 buah motor patah rim, 1 motor ok.. cuma bengkok je.. 6 orang parah teruk, 4 lagi ok.. cedera sikit je.. mesti korang tertanya.. apa la yang kitorang dah langgar. sampai sekali 4 motor eksiden.

cerita yeh macam nih, dalam perjalanan tui kitorang telah memasuki jalan yang salah, jalan tui memang tak siap.. mmg berpasir, awal yeh memang tak perasan, tapi lepas je naik fly over terus motor2 member aku jatuh tergolek... selamat aku sempat perlahankan motor.. semua motor member aku rim dia patah.. time tui baru la perasan.. memang jalan tui tak siap.. patutnya dia tulis la jalan mati ke.. wrong way ke.. nih satu hapaq sign board pon tak letak..

sebelum naik flyover tui, alhamdulillah sempat aku slowkan motor aku.. member2 aku memang dah laju.. aku slow pon sebab, jalan tui berpasir2... nak jatuh pon ada.. rasanya malaikat tahan motor aku la time tui.. ada rasa nak jatuh, tapi tak jatuh.. syukur sangat2.

ok.. untuk di pendekkan cerita.. korang tengok la gambar2 nih..

nih fly over yang kitorang langgar tui.. ram dia agak tinggi dari jalan.. so disebabkan ada gap yang agak tinggi.. menyebabkan rim motor2 member aku patah(sport rim tui)


terok2.. dasyat.. motor masuk dalam motor.. aku pon tak lerh bayang.. berpusing depan mata aku je.. semua empat motor pecah rim.. mula takda orang pon perasan kitorang eksiden.. lepas je ambulan datang baru diorang perasan. sport rim patah dua yang baju putih tui retak tulang bahu.. kene masuk besi.. patah tangan.. jari ibunya agak susah nak gerak... tak tau la camne nak belajar.. harap cepat sembuh
time nih ambulan dah sampai.. 2 ambulan datang bantu

lepas je ambulan datang hantar member2 aku pergi hospital.. aku dan 3 orang lagi member aku yang tak ada papa call lori plak.. mintak dia tolong hantar motor yang tak leh gerak tui balik uitm.. habis je settle tengok jam.. pukul empat dah.. fikir nak tido je... letih.. moto aku alhamdulillah takda papa.. cuma rim aku bengkok je.. member2 aku yang 6 orang tui ada kat hospital.. kesian diorang.. macam mane la nak belajar.. nak exam nak dekat dah time tui..

so, pengajaran kat sini
1. jalan sesekali bawa motor laju2.
2. jangan silap masuk jalan.
3. kalau jalan tui dah berpasir2.. kemunkinan jalan tui ada kerosakkan adalah besar.. sbbnya takda orang yang jaga..
4. siap apa yang berlaku tui ada hikmahnya. so bersabar dalam perkara yang berlaku, kerana 20 orang islam yang bersabar boleh mengalahkan 100 orang kafir

2 comments:

Norizwan said...

subhanallah...nasib baik member ko tak dak apa...aku g kerja naik moto gak...jadi aku berdoa semua pemandu motor memandu keadan selamat, jatuh leh bangun sendiri...

fazrin2211 said...

fuh, nasib baik ko selamat, gile ar, sekali jatuh ramai2,huhuhu, sian member2 ko