Wednesday, December 9, 2009

Bela ikan guppy

minggu lepas pergi rumah pak jang.. saje melawat2, best gila kat rumah pak jang dengan taman2 yang di buat dengan kretiviti sendiri, memang mantap.. lawa2 taman yeh..

nih la pak jang ku

taman yang di bina sendiri.. cantik

masa nak balik tui, pak jang tanya pasal ikan yang dulu kakak ambil.. dulu kakak saya ada pergi rumah pak jang ambil ikan gap.. nak bela.. tapi lepas je seminggu bela.. ikan2 tui semua mati.. semua orang pelik apa masalah yeh.. tapi yang setahu yeh.. sebelum ikan2 yang kakak bela tui mati. kakak ada tukar air.. munkin sebab guna air paip kut.. tah la.. kakak kate dia ada bubuh air anti klorin, untuk hilangkan klorin, tapi munkin dah ajal yeh kut.. sbb tui mati.. hehe

then back to my story, saya cakap la kat pak jang n mak jang sekali time tui.. ikan2 yang kakak ambil tui dah mati.. mak jang terus offeer, ambil la kat luar rumah dia ikan2 kalau nak bela lagi..
aku pon apa lagi.. boleh je.. biar lepas nih aku plak yang bela.. kakak tak reti kut.. haha

then ambil la ikan2 tui.. pak jang letak dalam bekas pastu kasi.. best gak bela.. mula sikit.. lama2 banyak plak.. hehe

nih 1st day bela..

nih second day bela.. macam bertambah erk.. hebat

nih plak.. 3rd day bela.. makin bertambah ann.. huhu.. mmg best..

p/s: semua adalah benar2.. tak ada camera trick..heheh

3 comments:

cbazmi said...

Salam Zul,

Harap2 ikan-ikan tu membiak dan akurium hang penuh dengan ikan la lepas ni..

Pak Jang sekarang dah ada dua akurium 4' X 2' tp belum bubuh ikan lagi. tengah duk cari spesis ikan apa nak bela...ada pandangan ka?

fazrin2211 said...

ikan gapi memang jenis bertelur dalam perut, anak terus keluar dari betina, macam beranak. ko tak asing ke anak2 dia, takut2 kena makan ngan bapak dia, skrg aku bubuh ikan laga dalam akuariun aku, tangkap sendiri,hehehe, campur satu akuarium

Sa'idaH said...

comel la ikan2 tu...^^
teringin nk bela..tp.tkt.nnt kucing y mkn..